Snijd de runderlappen in stukken van +- 5 bij 5 centimeter.
Doe de boter in de pan en braad de stukken runderlap enigzins bruin.
Doe hier vervolgens 400 a 500 ml water en 50 ml azijn bij.
Voeg de laurierbladen, kruidnagels en jeneverbessen toe en laat het geheel vervolgens enkele uren stoven, minstens totdat het vlees met gemak uit elkaar valt.
Bekijk om het uur of er nog voldoende vocht in de pan zit. Zo niet, voeg dan opnieuw water en azijn toe in dezelfde verhoudingen (10:1)
Zodra het vlees uit elkaar valt, kun je het stoofvocht proeven. Voeg naar smaak eventueel nog wat azijn toe.
Pak de schuimspaan en schep hiermee het vlees uit de pan. Zorg dat je alle laurierbladeren, kruidnagels en jeneverbessen eruit sorteert, waarna je het vlees weer terug in de pan doet. Heb je hier geen zin in? Je kunt je kruiden in een schoon theezakje doen, zo kun je er alles in één keer uitvissen.
Voeg de appelstroop toe en roer het geheel door totdat de stroop volledig is opgelost.
Verkruimel de plakken ontbijtkoek en roer dit door tot de pan met zuurvlees voldoende is ingedikt.
Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Eventueel kan er nog appelstroop en/of ontbijtkoek toegevoegd worden naar eigen smaak.
Zoals eerder beschreven is zuurvlees het lekkerst met een dikke verse friet en een flinke klodder mayonaise. Eet smakelijk!